Vid problem dricksvattenledning utanför stugtomt (jour):
Malmö Stad: 040-341000
Vid problem med avlopp utanför stugtomt (jour):
VA-gruppen : 0734-143432
Malmö kommun ansvarar för inkommande (dricks-)vatten fram till stugtomtgräns. Föreningen debiteras för förbrukat vatten.
Enligt arrendeavtalet med Malmö kommun påbörjas vattenpåsläpp under den första hela veckan i april. Avstängning påbörjas under den sista hela veckan i oktober.
Avloppssystemet på Kölnans fritidsby är föreningens ansvar, vilket innebär drift och underhåll från stugtomtgräns och ut till Malmö kommuns huvudavlopp. Förutom driftskostnader betalar föreningen också för den mängd avloppsvatten som går ut till huvudavloppet.
Du får endast spola ner kiss, bajs och toalettpapper.
Våtservetter, hushållspapper, sanitetsprodukter, tops, bomullspads, plåster, snus och cigaretter hör inte hemma i avloppet och orsakar stopp i pumparna.
Fett, t.ex. smör, olja eller andra hushållsfetter hör inte heller hemma i avloppet. Fettet stelnar och sätter igen pumpar och ledningar.
Torka alltid upp fett med hushållspapper och släng i mat- eller restavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
Exempel på annat hushållfett är rester efter marinader, olja från soltorkade tomater, vispgrädde och frityrfett.
Mindre mängd fett kan du hälla i en förslutningsbar förpackning (t.ex. förpackning för mjölk eller grädde) och sedan kasta i hushållssoporna.
Större mängd fett kan du fylla på i en genomskinlig, förslutningsbar förpackning (t.ex. plastflaska eller dunk) och lämna på återvinningscentralen, max 5 liter per gång. Detta ska inte lämnas på föreningen sopstation. Det är ditt ansvar att lämna detta på någon av SYSAVs återvinningscentraler.
Kemikalier, mediciner och målarfärg är exempel på farligt avfall. Häll därför aldrig sådant i ditt avlopp, så skyddar du våra hav och vattendrag.
Kemikalier som färgrester, lack, lim, olja, lösningsmedel och liknande lämnas på någon av SYSAVs återvinningscentraler.
Mediciner lämnas på närmaste apotek.
Malmö kommun ansvarar för att området utanför stugtomtgräns har ett system för dagvatten (t.ex. regn), dvs lämpligt placerade brunnar, ledningar och dränering. Föreningen ansvarar för underhållet, bl.a. återkommande rensning och spolning av brunnar och ledningar.